Sıfır atık uygulamalarına kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere 2018 yılında başlanmış, takip eden süreçte Keçiören ilçesinde bulunan tüm okullarımız da sıfır atık sistemine geçmiştir. Öğretmen ve öğrencilerimizin okulda geçirdiği süre içinde çoğunluğu ambalaj atıkları olmak üzere oluşan tüm atıklar, gruplarına göre ayrı ekipmanlarda toplanmakta ve ilgili toplayıcılara teslim edilmektedir.
Ambalaj Atıkları: Ambalaj atık toplama kutuları tüm devlet okullarına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, özel okullarımıza ise Belediyemiz tarafından yerleştirilmiştir.
Atık Piller: Atık pil toplama kutuları Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinden (TAP) tedarik edilerek Belediyemiz tarafından okullara ulaştırılmaktadır. Her yıl eylül ayında okullar ziyaret edilerek eskimiş kutular değiştirilmekte ve eksiklikler giderilmektedir.
Elektronik Atık ve Bitkisel Atık Yağlar: Genellikle öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin evlerinde ve az miktarda oluşan bu atıklar tek noktadan ve bir seferde teslim edilebilmesi için okullarımıza getirilmektedir. Çevreye duyarlı eğiticilerimizin yönlendirmesi ile okullarda düzenlenecek "Atık Günleri" sayesinde atıklar geri dönüşüm sistemine dahil olurken, öğrenciler çevre bilinci kazanır ve atıkların okulda bekleme süreleri de azalmış olur. Atık günü; belirlenen bir tarihin duyurusu okulda yapılarak öğrenciler ve öğretmenlerin evlerinde biriktirdikleri bitkisel atık yağları ve elektronik atıkları o gün okula getirmeleri istenir. Tek bir günde okulda toplanan atıkların alımı için önceden Belediyemiz Geri Dönüşüm Danışmaya bilgi verilmesi halinde atıkların bekletilmeden alımı sağlanacaktır.
Geri dönüşüm çalışmaları kapsamında düzenlenen okullara özel kampanyalar, yarışmalar ve etkinlikler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Okullar arası veya geniş katılımlı tüm çevreci faaliyetlerimizin duyurulması da okullarımız vasıtasıyla sağlanmaktadır.
Çevre, geri dönüşüm ve Keçiören sınırları içinde uygulanan atık toplama sistemi hakkında okullarımızda öğrencilerimize eğitim de verilmektedir. Eğitim talep eden okullarımızın geri dönüşüm danışmaya taleplerini iletmelerinin ardından ivedilikle eğitim programı organize edilmektedir.
Okulların atık tesliminde dikkat etmesi gereken hususlar;
- İçecek şişelerinin, kutularının içi boş olarak atılması,
- Organik atıkların (elma, portakal kabuğu vb.) ambalaj atık kutularına atılmaması,
- Her atık grubunun kendi kutusuna atılmasına dikkat edilmesi (Ambalaj atık kutusuna atık pil atılmaması),
- Kutularda toplanan atıkların okul görevlilerince belirli bir noktaya getirilerek atık tesliminin buradan yapılması,
- Atık alımlarının gerçekleştirilebilmesi için aşağıdaki formun doldurulması veya 359 10 27 nolu Geri Dönüşüm Danışma hattının aranması gerekmektedir.
Atık Bildirimi
Okullarımızdan atık alımlarının daha hızlı, düzenli ve takip edilebilir olması amacıyla oluşturulan bu kısımdan sadece okullarımız atık bildiriminde bulunabilecektir.