ORGANİK ATIKLAR ve KOMPOST GÜBRE

Atıkların çevreye verdiği zararları azaltmak ve geri dönüşebilen malzemelerden maksimum fayda sağlamak amacıyla sıfır atık uygulamalarının bir parçası olarak Kompost Makinesı Belediyemiz bünyesinde üretime başlamıştır. Belediyemiz yemekhanesinde, pazarlarda ve vatandaşlarımızın evlerinde oluşan işlenmemiş bitkisel organik atıklar çöpe atılmak yerine Belediyemizde bulunan kompost makinesına atılarak organik gübreye dönüştürülmektedir. Bu şekilde oluşan evsel atıkların geri dönüşümü sağlanmakta, atık miktarı azalmakta, park ve bahçelerde kullanılan kompost gübreler ücretsiz olarak elde edilmektedir.

Bitkisel atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmesi olayına kompostlaşma denir. Organik atıkların belli şartlarda çürütülmesiyle meydana gelen bu gübreler, toprağın zenginleşmesi adına çok önemlidir. Tarım yapanlar ya da çiçek yetiştiren kişiler, bu gübreleri kullandığında aldıkları verim daha fazla olacaktır. Doğal olan bu gübre türü toprağın zenginleşmesini sağlamanın dışında daha fazla su tutmasını ve işlenebilmesine de imkân verir. Bu kazanımlar, mutfak ve benzer yerlerden çıkan organik atıklar vasıtasıyla olur. Dolayısıyla da çift taraflı bir kazanım söz konusudur.

Kompost makinesi sayesinde çok daha hızlı bir şekilde yapılan kompost, temel olarak iki farklı malzemeden oluşmaktadır. Bunlardan ilki yeşil malzemeler olup azot bakımından zengin olmaları, temel özellikleri arasındadır. Bir diğeri ise kahverengi malzemedir ki bunlar da karbon bakımından çok zengindir. Dolayısıyla da ortaya çok değerli ve zengin bir gübre çıkmaktadır.

Kompost hazırlarken yukarıda bahsedilen malzemelerin belli bir oranda kullanılması çok önemlidir. Özellikle azotça zengin olan yeşil bitkilerin 1/3 (üçte bir) oranında kullanılması ve geriye kalan bölümünde kahverengi malzemelerle doldurulması, kaliteli gübre elde edilmesi için çok önemlidir.

Yeşil malzemeler;

• Sebze-meyve kabukları ve artıkları
  • Taze otlar
  • Çay atığı
  • Yeşil yapraklar
  • Yumurta kabukları

Kahverengi malzemeler ise şunlardır:

• Dallar
  • Ağaç kabukları
  • Fındık-ceviz kabuğu
  • Talaş
  • Kuru yapraklar, sap, saman

Kompostun başta gelen faydası toprak yapısını ve özelliğini iyileştirmesidir.

Diğer faydalarını şöyle sıralamak mümkün;

- Topraktaki (zeminin) boşluk hacmini arttırır.

- Zeminin kolay havalanmasını sağlar,

- Zor işlenen toprakların kolay işlenmesini sağlar,

- Toprağın su tutma kabiliyetini arttırarak kurak mevsimlerde tuzlanmayı önler.

- Yüksek oranlarda mineral gübrelemeye karşı tampon etkisi gösterir.

- Besin maddelerinin bitkilerce daha iyi kullanılmasını sağlar.

Makineye atılan organik atıklar bıçak yardımı ile parçalanmakta ve makinenin ön bölmesinde fermente olan ürün ikinci bölmede kuruma yapıldıktan sonra  organik karışım elde edilmektedir. Elde edilen karışım makine tarafından yaklaşık on dört gün yavaş yavaş karıştırılarak uygun ortam şartlarında kompost elde edilmektedir.

Organik Atık Toplama Noktası (Kompost Ünitesi)

Organik atığım var. Ne yapmalıyım?