KEÇİÖREN İLÇE SINIRLARI İÇİNDE UYGULANAN GERİ DÖNÜŞÜM TOPLAMA SİSTEMİ
Sıfır atık uygulama esasları ve yönetmelikler gereği her atık grubu farklı toplama sistemine sahiptir. Vatandaşlarımızın evlerinde veya işyerlerinde oluşan değerlendirilebilir atıkları nasıl geri dönüşüm sistemine dahil edecekleri atık gruplarına göre aşağıda anlatılmıştır.
AMBALAJ ATIKLARI
İlçemizde hanelerde oluşan ambalaj atıklarının toplanması işi farklı yöntemlerle yapılmaktadır.
- Pilot bölgelerde anonslu araçlarla hane toplaması
- Caddelerde bulunan Mobil Atık Getirme Merkezleri ile toplama
- Atık Toplama Merkezleri
- Ekipmana ulaşamayan ve evde yeterince atık toplayan vatandaşların evlerinden alım
HANE TOPLAMASI
İlçemizde 4 farklı mahallemizde ambalaj atıkları hanelerden toplanmaktadır. Bir hafta boyunca evinde oluşan geri dönüştürülebilir atıkları kaynağında, evsel atıklardan ayrı bir poşette toplayan vatandaşlarımız toplama gününde anonslu araçların geçişiyle birlikte atıkları hane kapısına çıkartır ya da işe gitmeden önce apartman kapısı önüne bırakıp gider. Gün içerisinde atıklar alınır ve yeni toplama poşeti haneye teslim edilir. Uygulama halkımız tarafından takdir görmektedir ve her geçen gün katılım artmaktadır. Pilot mahalle sayısının da ilerleyen zamanda artırılması planlanmaktadır.
Pazartesi |
İncirli Mahallesi |
Salı |
Etlik Mahallesi |
Perşembe |
Aşağı Eğlence Mahallesi |
Cumartesi |
Ayvalı Mahallesi |
MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ
İlçemiz içerisinde 69 noktada bulunan mobil atık getirme merkezlerine ambalaj atıkları atılabildiği gibi atık pil, elektronik atık ve bitkisel atık yağlarda bu noktalarda toplanabilmektedir.
TOPLAMA MERKEZLERİ
İlçemiz içerisinde bulunan Keçmek, Kedem, Spor Tesisleri ve Kültür Merkezleri tüm geri dönüştürülebilir ambalaj, elektronik, bitkisel yağ ve pil atıklarımızın toplandığı noktalar olarak hizmet vermektedir. Ambalaj Atık Toplama Noktalarımız
EVDEN ATIK ALIMI
Hane toplaması olmayan, yakın bir noktada mobil atık getirme merkezi ve atık toplama merkezi bulunmayan; ancak evinde 3 büyük atık poşeti ambalaj atığını toplayan vatandaşlarımızın evinden alım yapılmaktadır.
BİTKİSEL ATIK YAĞLAR
Konutlarda; Kızartma işlemi sonrasında oluşan atık yağlar pet şişeler içinde ağzı sıkıca kapatılarak biriktirilir(Cam kaplar kırılarak hem yağların dökülmesine hem de personellerimizin yaralanmasına sebep olmaktadır.). Biriktirilen atık yağlar harita üzerinde işaretlenmiş Bitkisel Atık Yağ Toplama Noktalarından adresinize en yakın olanına teslim edilebilir. Atığını kendisi teslim edemeyecek durumda olan vatandaşlarımızın atık yağları, 5 litre ve üzeri olması halinde, evlerinden alınmaktadır.
İşletmeler; 06.06.2015 tarih ve 29378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinin 10.Maddesi gereğince Bitkisel atık yağ üreticileri; bitkisel atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle, çevre lisanslı taşıyıcılarla çevre lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine göndermekle yükümlüdür.
Bitkisel atık yağ üreten tüm işletmeler, https://ecbs.cevre.gov.tr/KullaniciIslemleri/Giris adresinden Entegre Çevre Bilgi Sistemine kayıt yaptırmalıdır ve bu sistem içerisindeki Atık Yönetim Uygulaması(MoTAT) kullanılarak bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı taşıyıcılar ile çevre lisansı almış geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilmelidir. İşletmeler, bu yükümlülüklerini yerine getirmek için lisanslı firmalar ile yıllık sözleşme yapmalıdır. Lisanslı firmalara ulaşmak için Belediyemiz Geri Dönüşüm Danışma Birimi ile irtibat kurulması gerekmektedir.
ATIK PİLLER
İlçemizde bulunan tüm okul, kurum, muhtarlık ve hizmet birimlerimizde atık pil kutularımız bulunmaktadır. Vatandaşlarımız adreslerine en yakın atık pil kutusunu Atık Pil Toplama Noktaları sayfasından öğrenebilirler.
ELEKTRONİK ATIKLAR
Atığa dönüşen büyük ev eşyaları; Çamaşır, bulaşık makineleri vb. büyük ev eşyalarınız için Geri Dönüşüm Danışma birimimizi aramanız halinde, Belediyemiz tarafından evinize yönlendirilen lisanslı firma araçları ile atığın adresten alımı sağlanmaktadır.
Atığa dönüşen küçük ev aletleri; Su ısıtıcısı, klavye, uzatma kablosu vb. küçük elektronik atıklar için Elektronik Atık Toplama Noktaları sayfasında yer alan harita üzerinde işaretlenmiş size en yakın adrese elektronik atıklarınızı bırakabilirsiniz.
ORGANİK ATIKLAR
Evlerde veya işyerlerinde gıda hazırlama aşamasında oluşan, yağ değmemiş ve pişirmemiş sebze ve meyve artıklarınızı Kompost Ünitesine getirerek organik gübre üretimine destek verebilir ve organik atıklarınızı değerlendirebilirsiniz. Kompost Ünitemiz Atık Getirme Merkezi içinde yer almaktadır.
ATIK İLAÇLAR
Evlerde oluşan atık ilaçlar lavaboya dökülmemeli ve çöpe atılmamalıdır. Büyükşehir Belediyesi koordinasyonu ile Ankara genelinde gönüllü eczanelere yerleştirilen atık ilaç toplama ekipmanlarına bırakabilirsiniz. Güncel eczane listesine Büyükşehir Belediyesi internet sayfasından ulaşılabilir.
ATIK TEKSTİL
Vatandaşlarımız kullanmadığı veya ikinci el kıyafetlerini Türk Kızılay’ına ait giysi toplama kutularına atarak değerlenmesini sağlayabilir. Kutu adresleri Atık Tekstil Toplama Noktaları adresinde işaretlenmiştir.
GENEL ÇÖP TOPLAMA SİSTEMİ
Ev ve işyerlerinde oluşan değerlendirilebilir, geri dönüştürülebilir tüm atıklardan ayrıştırıldıktan sonra kalan çöpler poşet içinde ağzı sıkıca kapatılarak 20:00 - 22:00 saatleri arasında sokağınızda belirlenmiş noktalara bırakılır. Keçiören genelinde poşetle toplama sistemi uygulanmaktadır.